top of page

Werkwijze bij
Rouw en verliesverwerking

Rouw is een persoonlijke beleving. Ook de duur van de rouw- en verliesverwerking is persoonlijk, iedereen doet het in zijn eigen tempo. Daarom is het van groot belang dat het traject dat wordt aangeboden past bij de beleving en de behoeften van de cliënt. Ik treed graag in overleg met jou om te zien wat passend is.  
Hieronder volgt een algemene weergave van mijn werkwijze.

Werkwijze

Vooraf
Om vooraf  een gevoel te krijgen bij de persoon achter de hulpvraag, plan ik graag eerst een moment in voor telefonisch contact. In dit gesprek is er ruimte voor korte vragen van jou en mijn kant.

Denk aan: Wat is het geleden verlies, lang ziekbed of plotseling,  hoe lang geleden, leeftijd, kinderen, emotioneel vangnet, religie enz.
 

Ook de gewenste vorm van begeleiding wordt besproken: privé begeleiding, aansluiten bij een lotgenotengroep (dit kan vanaf 3 deelnemers), of al wandelend in het hier nabijgelegen bos. 
Er is de mogelijkheid dat ik de sessie ambulant begeleid, alleen wanneer de cliënt slecht ter been is.
Een keuze wordt gemaakt en de eerste afspraak gepland.
 

Intake

De eerste sessie is de intake. Tijdens deze ontmoeting wordt er gesproken over het verlies en waar de cliënt momenteel het meeste tegen aan loopt. Samen onderzoeken we dan de hulpvraag. De intake is tevens het moment van kennismaking tussen jou en mij als begeleider. Hierbij is het heel belangrijk dat jij je veilig voelt bij mij. Er moet een klik zijn.
 

Ik ben mij er zeer van bewust dat mensen met mij in aanraking komen op een zeer kwetsbaar moment in hun leven. Door het geleden verlies is hun leven zo veranderd en het wordt nooit meer hetzelfde. Dus je veilig voelen geeft dan houvast en is belangrijk. Als de intake/kennismaking goed verloopt wordt er een vervolg datum gepland.

Sessie

Ik kies bewust voor sessies van anderhalf uur. Zo creëer je ruimte waarin de client eerst even rustig kan bijkomen van de reis. Natuurlijk met een kopje thee of koffie. Daarna starten wij het gesprek: over hoe het op dat moment met je gaat, waar je tegen aan loopt of moeite mee hebt. Zo ontvouwt de sessie zich gaandeweg vanzelf. Jij bepaalt het tempo van het pad van rouw en verlies dat je bewandelt. Mijn taak is om naast je te lopen en jou in staat te stellen waar te nemen wat je op dat moment nodig hebt.
Onthoud dat alle rouw persoonlijk is en de tijd die dit zware werk nodig heeft ook.
 

In de laatste 15minuten van ons gesprek vat ik samen waar we het over hebben gehad. Dit doe ik enerzijds om te zien of alles waar je mee zat aan bod is gekomen, maar vooral ook om te zien of je rustig genoeg bent om weer veilig naar huis te gaan. We kunnen dan tevens een volgende afspraak plannen.

Lotgenoten Rouw-groep

Het verlies van een geliefde is ontzettend zwaar en wat degene die achterblijft helpt is erover praten zonder rekening te moeten houden met de emoties van anderen ( familie, kinderen enz.). Het is heel prettig om je gevoel over dit enorme verlies te delen met andere mensen die dezelfde ervaring hebben.
Zij begrijpen als geen ander de gevoelens van verdriet en machteloosheid die dit veroorzaakt.  
 

De grootte van een groep is minimaal 4  en maximaal 6 personen. Ik kies voor een vaste groep die gedurende 6 weken, elke week bij elkaar komt. Het voordeel hiervan is: iedereen leert elkaars verliesverhaal kennen zonder dat er elke keer nieuwe mensen bijkomen met hun verhaal. Deze manier van werken geeft rust en veiligheid aan de groep. Het elke week bij elkaar komen gedurende een periode van 6 weken zorgt ervoor dat als er veel verdriet/emoties of vragen en thema’s zijn waar de cliënten tegen aanlopen op korte termijn, dit met de andere lotgenoten gedeeld kan worden. Zodat de rouwende zich gehoord en ondersteund voelt. 

Marianne, vreeken, heemstede, haarlem, haarlemmermeer, hoofddorp, rouw, verwerking, verdriet, coaching, coach, scheiding, verlies, therapie, therapeut 12
bottom of page